Hoe Didgeridoo

Je Didgeridoospel spelend ontwikkelen is heerlijk.
Veel fijner dan moeten. Laat het geluid maar ontstaan ipv gefrustreerd het beoogde te behalen.
Je dingetje spelen is prima zolang jij het leuk vind.
Of het voor de luisteraar interessant is blijft de vraag.
Mijn tip is tijdig een goede leraar te vinden.
Dingen afleren vergt soms meer moed dan iets aanleren.

Op een didgeridoo is het de kunst om de techniek te verstaan die je gebruikt. Elk stapje van je gemaakte reeks geluidjes( moet) je kunnen opbouwen en afbreken om mogelijkheden en variaties in je spel te krijgen. Techniek oefenen om iets neer te kunnen zetten met de didgeridoo is essentieel.

2016 Traveller didge in C aan de Elbe bij Hitzacker


Vanavond vertelde ik aan een lerares van de http://www.didgeridooschoolrotterdam.nl/ dat ik de moed neem om mijn geluiden te ontleden en te kijken hoe ze in elkaar steken.
Nu ik thuis ben besef ik me hoe blij ik ben, dat ik haar tegengekomen ben en dat zij met de galeriehouder me over de streep hebben getrokken tijdens een workshop van Ondej Smeykal. Ik speelde toch al ruim 20 jaar, wie verteld mij wat?

Op dat punt raad ik iedere didgeridoospeler aan om op tijd een andere steeg in te duiken en voor een deel uit de comfortzone te gaan, de didge is het gemeenschappelijke dat verbind sowieso.

Vanavond leerde ik dat ik de holtes onder mijn neus nooit benut heb en dat ik mijn mondhoeken vasthoud. Verdorie eerst was dat mijn buik nu dit. Weer voor de spiegel. Ik zal blij zijn als alles rond is en gladgestreken, zonder rimpels.

Maar dat is niet waar hoor, ik ben juist heel blij met het leren en ik wil er nog lang niet zijn. Het spontane ontdekken zonder ergernis van de hoge lat maakt me positief om verder te ademen.

Twee didgeridoo vrienden uit Goanna Dreaming waren er ook bij, Peter en Frans. Ik heb het idee dat die wel iets met de “Didgeridoodrum” hebben zo noem ik het gemakshalve.

Ik had nooit gedacht dat ik met mijn ingehouden adem steeds meer lucht krijg voor een levensritme.

4 antwoorden op “Hoe Didgeridoo”

 1. goed Laurens open jezelf laten zien ik heb er goeie ervaringen mee om dit te doen laat mij maar spiegelen en het stopt nooit als je het wil ik ga er mee door. Tot in Rotjeknor

  1. Bedankt voor je aanvulling Frans.
   Ik heb overigens ballonen voor mijn lipspanning aangeschaft waarbij op de verpakking staat dat je ze enkel met een apparaat op mag blazen, mij lukt het ook zonder apparaat, het aan”spugen” van de didge gaat dan een stuk spoeler(-;

 2. Hoi Laurens,

  Hoe is het met jou?

  Afgelopen weekend ben ik naar Dutch Didgeridoo Day geweest en heb Michiel Teijgeler daar gesproken waar ik een tijdje geleden een Yidaki heb gekocht.
  Ik vroeg of hij ook lessen geeft en dit wil hij komen doen in Zeeland (vanuit Apeldoorn) wanneer er minstens 6 mensen zijn.

  Wieteke Hendrikx die ook al wat jaren didgeridoo speelt heeft hier ook interesse in. We proberen wat mensen bij elkaar te krijgen die ook 1 of meer lessen willen volgen. Liefst ook gevorderde spelers.

  Michiel heeft overigens zelf les van de Aboriginals gehad in het noorden van Australi├ź waar de Yidaki oorspronkelijk vandaan kwam en alleen daar tot 150 geleden voorkwam. Hij is geadopteerd door de Aboriginals en mag als enige hier de Yidaki verkopen en is als enige hier uitgekozen om deze boodschap en het verhaal achter de Yidaki te delen. Waarschijnlijk ken je hem wel.

  Hebben jullie hier ook interesse in om 1 of meer lessen te volgen? Of kennen jullie nog gevorderde spelers die dit willen? Dan kan ik hier verder met Michiel over communiceren.

  Groetjes,
  Dingeman de Visser

  1. Afgelopen vrijdag heb ik het in Goanna Dreaming o.a. gehad over toekomstplannen.
   Binnen Goanna Dreaming zijn we nu druk met een project “Wij Walvis” van dirigent: Carlo Nabbe.
   Daar hebben we onze handen vol aan, dan nog lessen in Rotterdam.
   Daarna kijken we weer verder hoe en wat. Zelf hadden Frans, Peter en ik niet de behoefte om lessen bij Michiel Teijgeler te volgen.
   Henk Stange die nu zelf verder zijn weg vervolgd vertelde dat hij het een goede Yidaki Speler vind.
   Ik herinner me nog wel een man en vrouw die ooit bij mij wat hebben geprobeerd op didge, misschien dat Marcel er voor is te porren?
   Weet niet of hij gevorderd is hoor.
   Of zijn email adres nog klopt en of ik het mag geven? Het is iemand uit Middelburg, bij deze marcel@vhoutert.nl
   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *